23 składniki, które mogą uratować twoje serce.

Świeże Zioła
Świeże zioła, kiedy dodawane do wielu innych pokarmów zamiast soli tłuszczu i cholesterolu, dbają o zdrowe serce w każdej potrawie. Ten składnik, wraz z orzechami, jagodami – nawet kawą – tworzą mądrą dietę na zdrowe serce. Dodatkowo, rozmaryn, szałwia, oregano i tymianek zawierają antyoksydanty.
Czarna fasola
Łagodna, delikatna czarna fasola jest napakowana zdrowymi dla serca składnikami odżywczymi, w tym kwasem foliowym, przeciwutleniaczami, magnezem na obniżenie ciśnienia krwi i błonnikiem- co pomaga kontrolować zarówno poziom cholesterolu jak i cukru we krwi. Kiedy masz problem z poziomem cukru we krwi zastosuj Nopalin firmy CaliVita. Preparat ten jako bogate źródło błonnika oczyszcza jelita oraz usuwa toksyny z naszego organizmu. Dzięki temu zmniejsza powstanie celulitu. Reguluje gospodarkę węglowodanowa i tłuszczową, reguluje cholesterol, normalizuje stężenie glukozy we krwi, a ponadto, zawiera 17 aminokwasów i jest dobrym uzupełnieniem kompleksowej diety.

 

Czerwone wino i Resveratrol
Jeśli pijesz alkohol, trochę czerwonego wina może być zdrowym wyborem dla Twojego serca. Resveratrol i katechiny, dwa antyoksydanty znajdujące się w czerwonym winie, mogą chronić ściany Twoich tętnic, jak i zwiększyć poziom HDL, dobrego cholesterolu.
Uwaga: Alkohol może powodować problemy dla osób przyjmujących kwas acetylosalicylowy i inne leki. Za dużo alkoholu może spowodować dolegliwości serca, dlatego trzeba pamiętać o umiarze.

Jeśli nie pijesz alkoholu bądź nie jesteś fanem czerwonego wina spróbuj produkt CaliVita Resveratrol Plus. Jest to suplement diety wzbogacony o wyciąg z pestek winogron (resveratrol) oraz Koenzym Q10. Resveratrol Plus to unikalny antyoksydant, wpływający bardzo korzystnie na układ krążenia. Dzisiaj mamy możliwość jego uzupełnienia tego składnika w naszym organizmie bez konieczności picia wina, które zawiera w sobie szkodliwe dla zdrowia składniki siarki.

 

Łosoś
Jest to składnik niezbędny dla zdrowia serca, gdyż jest bogaty w tak potrzebne kwasy omega-3 EPA i DHA. Omega-3 zmniejsza ryzyko zaburzeń rytmu serca, które mogą prowadzić do nagłej śmierci sercowej. Łosoś także obniża poziom trójglicerydów we krwi i zmniejsza stany zapalne w Twoim organizmie. American Heart Association zaleca dwie porcje łososia lub innej tłustej ryby na tydzień.
Wiemy jak ciężko dostosować się do zaleceń, dlatego proponujemy produkt Omega 3 Concentrate. Jest to produkt zawierający olej z łososia oraz Witaminę E, która ma wpływ na prawidłową lepkość krwi oraz jest naturalnym zabezpieczeniem przed jełczeniem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Preparat korzystnie działa na gospodarkę lipidową w organizmie, wspomaga działanie układu krążenia.

Tuńczyk i kwasy Omega-3
Tuńczyk jest dobrym źródłem zdrowego dla serca nienasyconego kwasu tłuszczowego Omega-3 i zazwyczaj jest znacznie tańszy niż łosoś. Tuńczyk biały (biały tuńczyk) zawiera więcej omegi-3 niż inne odmiany tuńczyka. Inne źródła kwasów omega-3, to: makrela, śledź, pstrąg, sardynki i sardele.
Pamiętajmy – ryby nieznanego pochodzenia mogą zawierać śladowe ilości rtęci. Niejednokrotnie bezpieczniej jest kupić preparat zawierający olej z łososia niż jeść tu tuńczyka z puszki.

 

Oliwa z oliwek
Olej ten, wykonany z pierwszego tłoczenia, jest szczególnie bogaty w zdrowe dla serca przeciwutleniacze – polifenole, jak i w zdrowe tłuszcze jednonienasycone. Kiedy oliwa zastępuje tłuszcz nasycony (np. masło), może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Polifenole mogą chronić naczynia krwionośne.
Orzechy włoskie
Mała garść orzechów włoskich dziennie może obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć stan zapalny w tętnicach serca. Orzechy włoskie posiadają kwasy Omega-3 oraz błonnik. Korzyści nadejdzie w momencie zastąpienia złych tłuszczy orzechami np. w ciasteczkach- a nie zwiększa to liczbę kalorii.

Migdały
Migdały często są dodawane do warzyw, ryb, drobiu, a nawet deserów. Już tylko ich garstka w posiłku dodaje zdrowia twemu sercu. Migdały są źródłem witaminy E, steroli roślinnych, błonnika, zdrowego tłuszczu, a to wszystko działa korzystnie układ krążenia i serce. Migdały pomagają również obniżyć poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu) i zmniejszają ryzyko pojawienia się cukrzycy.

Soja
Jest ona wypełniona białkiem sojowym, które obniża poziom trójglicerydów we krwi. Pół szklanki nasion soi to również 9 gramów błonnika obniżającej cholesterol. Rzadko kiedy kupujemy nasiona soi i korzystamy z produktów sojowych. Z pomocą przychodzi nam Super Soya Lecithin Firmy CaliVita. To nienasycone kwasy tłuszczowe pozyskane z soi, które sprzyjają normalizacji poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Związki lecytyny wspomagają układ nerwowy, kostny, przyspieszają regenerację stawów przy kontuzjach u sportowców oraz wspierają utrzymywanie ich w dobrej kondycji.
Tofu
Spraw by białko sojowe zawarte w tofu było główną atrakcją przy obiadowym stole zamiast mięsa czerwonego. Tofu to źródło zdrowych dla serca minerałów, błonnika oraz tłuszczów wielonienasyconych soi , dzięki którym możesz uniknąć zatkania tętnic tłuszczem nasyconym.

Słodkie ziemniaki
Słodkie ziemniaki są zdrowym substytutem białych ziemniaków szczególnie dla osób z cukrzycą. Te ziemniaki mają niski indeks glikemiczny, nie spowodują szybkiego skoku cukru we krwi. Są pokaźnym źródłem błonnika, witaminy A i likopenu , który będzie dbał o zdrowie Twojego serca.
Pomarańcze
Te słodkie, soczyste owoce zawierają pektyny zwalczające cholesterol. Posiadają również potas, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi. Badania wykazują, że małe ilości pomarańczy mogą poprawić funkcję naczyń krwionośnych oraz obniżyć ciśnienie krwi przez związek zwany hesperydyną- tzw. przeciwutleniacz.
Botwina
Ciemno zielona, liściasta roślina jest bogata w potas i magnez, minerały, które pomagają w regulacji ciśnienia krwi. Błonnik, witaminy i antyoksydanty, luteina i zeaksantyna, to wszystko pracuje na zdrowie naszego serca.
Marchew
Najnowsze badania na marchwi przedstawiają te słodkie, chrupiące warzywa jako składnik kontrolujący poziom cukru we krwi oraz składnik zmniejszający ryzyko zachorowania na cukrzycę. Porada: dodawaj rozdrobnionej marchewki do sosu spaghetti oraz ciasta na bułkę.
Jęczmień
Spróbuj zastąpić pełne ziarna jęczmienia w miejsce ryżu, dodawaj do zup i gulaszów. Błonnik w jęczmieniu może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i może obniżać poziom glukozy we krwi.
Owsianka
Owies w każdej postaci może pomóc Twojemu sercu poprzez obniżenie LDL (złego cholesterolu). Ciepły talerz owsianki wypełni Twój żołądek na godziny, zwalczy małe ataki głodu, a także pomoże utrzymać stabilny poziom cukru we krwi – co jest przydatne dla osób z cukrzycą.
Porada: owies możesz zamienić zamiast jednej trzeciej mąki na naleśniki, babeczki i inne wypieki. Używaj owsa zamiast bułki tartej.
Siemię lniane
To błyszczące, nasionko o miodowym kolorze jest dobre dla serca z trzech powodów. A mianowicie, posiada błonnik, fitochemikalia nazwie lignany oraz ALA, omega-3 kwasy tłuszczowe występują w roślinach. Kwasy ALA zawarte w nasionach organizm potrafi przetworzyć do mocniejszego kwasu Omega-3, EPA i DHA.
Porada: Dodaj siemię lniane do kasz, pieczywa, jogurtów, a nawet z musztardą na kanapkę.
Niskotłuszczowy jogurt
Mimo niskiej zawartości tłuszczu mlecznego jest często reklamowany dla zdrowia kości. Niskotłuszczowy jogurt może pomóc kontrolować wysokie ciśnienie krwi. Ponadto, mleko jest bogate w wapń i potas, a jogurt ma dwa razy tyle tych ważnych minerałów. Aby naprawdę zwiększyć ilość spożywanego wapnia i zminimalizować tłuszczu, wybierz niskotłuszczowe lub odtłuszczone jogurty.
Kawa
Kawa, herbata , choć to dziwne, mogą uchronić serce przed zachorowaniem na cukrzycę typu II. Badania pokazują, że ludzie, którzy piją 3 filiżanki kawy dziennie mogą obniżyć ryzyko zachorowalności o 25% – nawet bezkofeinowa kawa działa. Uwaga! dla tych, którzy już chorują na cukrzycę lub nadciśnienie tętnicze, kofeina może pogorszyć dolegliwości.
Papryczki Chili – Cayenne
Poprzez dodawanie chili w proszku do żywności można zapobiec skokom poziomu insuliny po posiłkach. Badania w Australii wykazały, że zwykłe dodanie chili do hamburgerów powoduje niższy poziom insuliny u osób z nadwagą.
Sól koszerna
Szczególnie warto spróbować zastosować u osób z wysokim ciśnieniem krwi. Sól koszerna może dawać bardziej słony smak przez co, solimy mniej i zmniejszamy ilość sodu w potrawie. Większe kryształy nadają więcej smaku niż drobna sól kuchenna.
Wiśnie
Wiśnie są źródłem antocyjanów, przeciwutleniaczy, które chronią naczynia krwionośne. Wiśnie w jakiejkolwiek formie dostarczają Twojemu sercu zdrowych składników odżywczych.
Porada: warto dodać suszonych wiśni do płatków, ciasta na Muffin’y ciasto, czy sałat i dzikiego ryżu.
Jagody
Wykaz zdrowych składników odżywczych w jagodach jest szeroki: antocyjany dają im głęboki niebieski kolor i wspierają zdrowe serce. Jagody zawierają również kwas elagowy, beta-karoten, luteinę, witaminę C, kwas foliowy, magnez, potas i błonnik.
W okresie zimowym dużą ilość antyoksydantów zawartych w jagodach możesz również uzupełnić poprzez preparaty CaliVita zawierające przeciwutleniacze np: C 1000, Lutein Plus, Protect 4 Life.