Słodka prawda o lodach
Czy jedzenie lodów może uzależnić?
Naukowcy przyjrzeli się jednej grupie nastolatków, którzy regularnie jedli lody i grupie, która tego nie robiła. Zjadaczom lodów wydawało się , że lody nie są takie smaczne jak kiedyś, bo przyzwyczaili się do ich smaku. Natomiast w grupie, gdzie lody były zjadane okazyjnie mózg traktował je jak nagrodę i przyjemność była znacznie większa niż w poprzedniej grupie.
Co ma więcej kalorii?
Milkshake może być smakowity, ale na pewno nie powinien być często spożywany. Średnio jeden duży shake ma 1070 kalorii i 32 g tłuszczów nasyconych. Porównując duże frytki w restauracji McDonald mają 540 kalorii. Jedna gałka lodów Premium ma 250 do 350 kalorii.
Czy lody „light” są zdrowsze niż zwykłe lody?
Lody „light” mają co najmniej 50% mniej tłuszczu i 33% mniej kalorii niż zwykłe lody, ale to nie znaczy, że koniecznie są zdrowsze. I to nie znaczy, że powinniśmy jeść więcej. Są szanse, że nawet lody „light” będą miały więcej tłuszczu, dlatego też porównuj etykiety, które pomogą Ci w wyborze lodów o obniżonej zawartości tłuszczu. A kiedy już masz lody, na które miałeś ochotę, weź porcję o wielkości pół filiżanki i jedz powoli , aby uzyskać maksymalna przyjemność. Planujesz poprawić swoją sylwetkę… Masz dość liczenia kalorii… Spróbuj produkt Slim Formula. Głównym zadaniem Slim Formula jest odtruwanie i oczyszczanie organizmu, poprawa trawienia, przyspieszanie przemiany materii oraz eliminowanie płynów z organizmu. Dzięki swoim składnikom zwiększa skuteczność kuracji odchudzających.
Czy lody powodują ból głowy ?
To wstyd, że coś tak przyjemnego może spowodować ostry ból głowy. „Brain freeze” potocznie mówiąc lub „zamrożenie mózgu” pojawia się wtedy, gdy coś przeraźliwie zimnego dotyka ciepłych ust. Ten proces porusza nerwy, które kontrolują, ile krwi przepływa do głowy. Innymi słowy, nerwy powodują, że naczynia krwionośne puchną i powodują ból głowy.
Można spróbować uniknąć tych bólów poprzez wolniejsze jedzenie zimnych lodów. Jeśli masz częste bole głowy spróbuj zastosować preparat firmy CaliVita – Protect 4 Life. Zawarty w preparacie miłorząb japoński rozszerzy Twoje naczynia, dzięki czemu ból głowy zniknie.
Dlaczego na powierzchni lodów tworzą się kryształki lodu ?
Wahania temperatury są najczęstszą przyczyną powstawania kryształków lodu na powierzchni. Kiedy małe kryształki loda topią się, a następnie ponownie zamrażają, zamieniają się w grudki. Rada: Trzymaj lody w głównej części zamrażarki zamiast na jej drzwiach.
Dlaczego trzeba używać soli, jeśli robisz domowe lody?
Większość nowych amatorów robienia lodów nie używa soli. Dodając sól kamienną obniżasz temperaturę zamarzania. Temperatura zamrażania mieszaniny lodu i soli spada poniżej normalnej temperatury zamarzania wody.
Dlaczego lody topią się szybciej w gorący, pochmurny dzień?
To oczywiste, że lody będą topnieć szybciej w upalny, wietrzny dzień. W tych warunkach, ciepło z powietrza pobiera zimno z lodów. Lody szybciej będą także się topić w wilgotnym klimacie.
Jaka jest różnica między sorbetem a lodem?
Sorbet często podaje się pomiędzy posiłkami, aby oczyścić podniebienie. Ludzie, którzy cierpią na nietolerancje laktozy mogą jeść sorbety bo one nie są wykonane z produktów mlecznych. Sorbety mogą zawierać mleko, jaja, lub żelatynę. Weganie – ludzie, którzy nie jedzą żadnych produktów zwierzęcych – mogą jeść lody z masłem orzechowym, mlekiem migdałowym, mlekiem kokosowym oraz z innymi substytutami produktów mlecznych.
Mrożone jogurty zawierają tyle samo czynnych kultur probiotycznych jako zwykłe jogurty.
Niektóre mrożone jogurty zawierają korzystne „żywe i aktywne” kultury bakterii zawarte w jogurtach. Te kultury są w stanie uśpienia, w zamrożeniu i ponownie uaktywniają się po zjedzeniu i powrocie do temperatury ciała. Pamiętajmy, że nie wszystkie mrożone jogurty zawierają żywe kultury – warto sprawdzić na ulotce. Aby zwiększyć poziom tak cennych w naszym organizmie żywych kultur bakterii zaleca się stosować preparat Ac- zymes firmy CaliVita. Preparat ten zawiera 2 mld bakterii Lactobacillus Acidophilus czyli tzw. „przyjaznej” flory jelitowej, która zadba o lepszą odporność immunologiczną i zapobiegnie dolegliwościom układu trawiennego.
Jedna pełna miarka sorbetu ma więcej tłuszczu niż pół gałki lodu.
Jedna gałka sorbetu lub lodu z odtłuszczonego jogurtu nie zawiera w sobie tłuszczów nasyconych i ma około 120 kalorii. Porównaj to z pół gałką np. lodów czekoladowych, które mają około 145 kalorii i 6 g tłuszczu nasyconego.
Z tego porównania wynika, że możesz spokojnie zjeść pełną gałką sorbetu i jeszcze wyjdziesz na tym do przodu. Ale nie wolno się przejadać, wszystkie gałki zawierają dużo cukru.